Светски дан здравља

Читава тајна како да продужимо живот јесте у томе да га не скраћујемо.

(Салтиков)

 Пошавши од мудре мисли руског писца као идеје водиље, у нашој школи је обележен Светски дан здравља предавањем-радионицом на тему Алкохолизам (болести зависности).

Светски дан здравља се слави 7. априла као годишњица оснивања Светске здравствене организације, с једне стране, али у исто време организација користи тај дан да би скренула пажњу светске јавности на најзначајније проблеме у вези са здрављем људи на глобалном нивоу.

Гости школе су овом приликом били волонтери Црвеног крста Краљево који су нас подсетили на значај обележавања овог датума и чињеницу да је здравље нешто највредније што имамо, те да нам увек мора бити приоритет. У наставку они су присутне ученике и колеге упознали са врстама зависности које су опасне и угрожавају, не само наше здравље, већ и живот. Међу најраспрострањенијим зависностима су свакако оне од цигарета и алкохола. Застрашујућ је податак да је најмлађи зависник у тренутку када је регистрован у клиници за одвикавање имао само дванаест година. Деца лако долазе у контакт са алкохолом, доступна су им алкохолна пића, те често долази до његове конзумације у раном узрасту из различитих разлога (друштвених, због притиска друштва, радозналости…) Највећа опасност код злоупотребе и алкохола и цигарета је то што се брзо развија зависност и од повремене до свакодневне конзумације није дуг пут, уз заваравање да се зачарани круг може лако прекинути.

Наставница хемије Светлана Керечки је са ученицама одељења VIII-4 припремила занимљиво предавање које је пратила презентација са мноштвом илустрација и конкретних примера. Ина Зечевић, Емилија Лазовић и Сташа Матовић су подсетиле на хемијску формулу алкохола, његову употребу и сазнали смо занимљивост да способност јетре у процесуирању алкохолних пића зависи и од расе. Од врсте алкохолних пића зависи и јачина алкохола, али и које су последице дуготрајне и континуиране употребе алкохола. Наглашено је да алкохол може имати последице не само на живот конзумента, већ и на његову околину (породицу, пријатеље), да води у агресивно/насилно понашање, али и депресију и да има омамљујући ефекат те да никако не смемо сести за волан у таквом стању.

Слушаоци су били у прилици и да провере новостечена знања кроз занимљив начин – Kahoot квиз. Само знањем можемо увидети све опасности штетног понашања и заштитити себе од могућих последица. Живот је један, јединствен и прелеп у својој несавршености!

А са том тврдњом се слажу и стручни сарадници Школе – психолози Марина Оцокољић и Тијана Ђоковић које су имале интерактивне радионице у облику асоцијације и драмске игре. Оне су позвале ученике из публике и поделиле их у два тима да дебатују о разлозима зашто млади пробају алкохол и његовој штетности. Асоцијација је замишљена у контрасмеру. Наиме, оне су показале коначно решење, а ученици су отварали поља одгонетајући решења колона. Решења су били најчешћи разлози због којих се млади одлучују да пробају алкохолна пића – притисак друштва, несигурност/недостатак самопоуздања, жеља за прихватањем, бег од стварности. Након погађања, на сцену су изашли ученици одељења VII-6 који су својим другарима објаснили зашто ниједна од наведених ставки није разлог зашто би требало да пробају и/или конзумирају алкохол.

Данашњу активност смо завршили везом са књижевношћу, јер књижевност имитира живот и референцом на свима омиљено дело „Мали Принцˮ у коме је један од сусрета главног јунака са пијаницом који је несрећан јер пије, а пије зато што је несрећан и закључком да је свет зависности један зачаран круг који никоме не може донети ништа добро.

Руководилац Тима за сарадњу са Црвеним крстом

Марина Лончаревић

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Шта знаш о Црвеном крсту

У оквиру обележавања Недеље Црвеног крста од 2010. године организује се квиз „Шта знаш о Црвеном крсту“ за ученике петог разреда. Ове године на такмичењу одржаном 25. 4. 2024. у просторијама Црвеног крста Краљево, нашу школу је представљао тим ученика одељења V-1: Јелена Јевремовић, Вељко Вујовић, Николина Филиповић, Алекса Станојевић и Ана Мирковић. Они су

детаљније »

Највернији такмичари – наши осмаци

Четвртог дана књижевног маратона „Батаљонци књигољупци“ такмичили су се, можемо слободно рећи, најбољи ученици, наши осмаци. Такав епитет залужују с обзиром на одговорност коју су показали према овој манифестацији и на све поштовање за писану реч и књижевност. Упркос свим обавезама које имају у овом делу године, носила их је снажна жеља да у књижевном

детаљније »

Посета Музеју илузија 24.04.2024. године

Поводом обележавања Дана планете Земље у Музеју илузија организовано је предавање у оквиру којег су ученици петог, шестог и седмог разреда наше школе имали прилику да се упознају и дискутују о значајним еколошким темама. Поред правилног одлагања отпада, рециклаже, загађивања животне средине, ученици су дискутовали о обновљивим и необновљивим изворима енергије, као и о негативном

детаљније »

Ускршња продајна изложба

Традиционално, као и претходних година, 25.4. 2024. у дворишту наше школе је одржана Ускршња продајна изложба.Ученици од првог до осмог разреда су представили своје рукотворине, ускршње декорације, корпице за јаја, ускршње венчиће, и на овај начин заједно са посетиоцима изложбе, пожелели срећне предстојећу Ускршње празнике.

детаљније »

ПОСЕТА БЕЛОМ ДВОРУ

Време даривања, време радовања ‒ у сусрет Васкрсу Поводом предстојећих васкршњих празника дана 25. 4. 2024. уприличена је свечаност на Белом двору у Београду којој су присуствовали и ученици наше школе. Магдалина Матковић (IV-4), Лена Аксентијевић (V-5) и Андријана Васиљевић (VII-5) су у пратњи наставника историје, Александра Мировића, присуствовале Васкршњем пријему, који се традиционално организује на

детаљније »

Четврти дан такмичења. Осмаци на сцени

Најстарији на читалачкој сцени Иако имају највише обавеза, нашли су време и начин да заблистају на сцени школског амфитеатра.Данас су ученици 8.разреда показали зрелост, спремност, али и уиграност поучени искуством стеченим вишегодишњим учешћем у овој манифестацији.Данашњи жири у саставу: Ана Гвозденовић, Ана Милуновић и Горица Динуловић вреднујући залагање екипа, аргументацију, културу говора али и знање учесника

детаљније »
Scroll to Top